Cirkeln är sluten - Alibre är tillbaka!

Alibre Design från 2002 Alibre Design från 2002

1997 startade bolaget Alibre Inc. i Dallas och var redan från start en innovativ programvara för konstruktörer. De första versionerna kördes direkt i Internet Explorer (molnet innan det fick ett namn) men dåtidens teknik tillät inga högre hastigheter så den ansågs inte mogen och Alibre Design gjordes om till ett traditionellt, parametriskt cadsystem som kunde konkurrera med Solidworks och andra system för de användare som inte hade så höga krav eller hög budget. Delar av tekniken fick leva kvar i några år, bland annat peer-2-peer som gav möjligheter för användare att arbeta på varandras modeller direkt över nätet. Detta var revolutionerande på sin tid och något som andra system så sent som får några år sedan lanserade som en fantastisk nyhet.

Åren gick och 2012 blev Alibre Inc. så uppköpt av 3D Systems. Uppköpet fick stor uppmärksamhet och alla kunder och återförsäljare blev lovade en ljus framtid. I samband med detta gjorde 3D Systems en hel del andra uppköp och alla programvaror döptes så småningom till Geomagic. Det blev nog lite många uppköp på en gång och resurserna tog slut, i samma veva  gick satsningen på 3D-skrivare inte något vidare.

Med tiden så rann de tidigare så fagra löftena ut i sanden och Geomagic Design (som nu var det nya namnet) fick mindre och mindre uppmärksamhet från bolaget. Det framstod mer som att köpet egentligen handlade om att få in hundratusentals kundkontakter för att på så sätt kunna sälja 3D-skrivare. Åren gick och utvecklingen stagnerade nästan helt under 2016. Ingen hos 3D Systems har under den senaste tiden heller kunnat svara på vad som egentligen varit tänkt med Geomagic Design och när nästa version ska lanseras. Många har blivit frustrerade.

Nu är vi framme i maj 2017 och har fått lite klarhet i vad som hänt. Sedan september 2016 har det först diskussioner om hur 3D Systems ska göra med Geomagic Design och ganska snart samlades ett gäng tidigare Alibre-anställda och lyckades till slut köpa loss programvaran och alla rättigheter. Ett nytt bolag startades och det innebär att Alibre nu är tillbaka där många anställda också tidigare arbetat med Alibre Design. Utvecklarna vet precis hur programmet är uppbyggt och återförsäljarna får tillbaka sina ansvarsområden för respektive land. En skillnad mot tidigare är att ett sorts huvudkontor etableras i Tyskland så den europeiska marknaden har snabbare till beslut och kan styra lite mer över den dagliga verksamheten.

Framtiden ser återigen ljus ut och vi ser fram emot en stabil utvecklingskurva igen.

Alibre is back!

 

Etiketter: alibre 3d cad alibre design

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Irena Lauterbach » Alibre CAM is no more...:  ”Hej, det var länge sedan jag hörde något från dig! Vilka nya produkter kommer du..”

  • Bengt Lindell » Alibre Atom3D är här!:  ”skulle vilja testa alibre atom men kan ej få tillgång till det går det att lösa ..”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln