Hårdvarukrav för Alibre Design
Vad ska du egentligen investera i för dator som fungerar bra och klarar minimikraven med råge? Balansgången är att inte betala för mycket men samtidigt få en tillräckligt bra dator för att köra parametrisk 3D CAD. Tänk också på att du kanske ska använda programmet till annat än bara cad, utgå alltid från det program som kräver mest. Alla rekommendationer nedan är till en dator som endast skall användas till Alibre Design.

Operativsystem
Alibre Design stödjer Windows 8 eller nyare. Det kan fungera på äldre versioner men officiellt saknas stöd.

Processor
I princip spelar det ingen roll vilken processor som används då det bara handlar om hur lång tid man vill vänta. Dock är det onödigt att investera i processor som hanterar multiprocessing då Alibre Design i nuläget inte stödjer detta. Ska datorn enbart användas till Alibre Design så är det bättre med få snabba kärnor än flera långsammare.

RAM-Minne
För att fullt nyttja datorn och Alibre Design rekommenderas minst 8 GB minne.  Ju mer minne, desto bättre.

Grafikkort
Den kanske känsligaste komponenten i systemet för en fungerande cad-installation är grafikkortet. Alibre Design använder Direct3D för att hantera grafiken, det är därför viktigt med ett grafikkort som gör detsamma. Idag är det två produktserier som kan rekommenderas - Nvidia Geforce och AMD Radeon. Grafikminne, 1 GB eller mer. Om inte datorn också används till 3D-spel, så finns det ingen orsak att välja grafikkort med väldigt hög prestanda då även lågpriskorten räcker till.

Om det inte är nödvändigt för att annan programvara ska fungera, så rekommenderar vi inte Quadro eller FireGL. Dessa ställer ofta till problem då de inte har direktstöd i Windows utan använder sig av OpenGL.

Stationär dator eller Bärbar
Idag spelar det ingen roll, i teorin, vilken datortyp som används men för tyngre arbete krävs ofta en stationär dator som enkelt kan byggas ut vid behov. Väljs bärbar så tänk på att helst välja hårddisk av SSD-typ då konventionella diskar ofta är ganska långsamma i den storleken. Skärmen bör vara 15" eller större, då det annars kan bli plottrigt på skärmen med små ikoner etc. Undvik också integrerade grafikkort, utan välj en dator med Geforce eller Radeon.

 

Alibre Design har alltid varit känt för att inte kräva speciellt mycket av datorn. Fram till Alibre Design 2012 så gick det faktiskt att installera och köra på då sex år gamla IBM laptops med 1 GB internminne och integrerat grafikkort.