Cadbloggen - ett retrofuturistiskt perspektiv på cad...

Det var länge sedan nu, 2018 för att vara exakt, som vi återförsäljare av Alibre Design fick träffas. I princip var det samma gäng som alltid och det var naturligtvis trevligt att träffa alla igen. 

Förutom mingel, snack och skvaller så fick vi naturligtvis en hel de information om kommande versioner och lite diskussioner om hur vi ska leda Alibre Design in i framtiden. Bland annat visades det nya PDM-systemet upp vilket kommer underlätta enormt för användarna. Även en ny, hemlig, produkt visades upp som vi får återkomma till senare :)

Allt som allt så ser framtiden ljus ut och flera intressanta nyheter kommer presenteras den närmsta tiden.

Läs hela inlägget »
Etiketter: cad alibre pdm

Efter många månaders utveckling i Texas så är version 24 av Alibre Design snart här. Denna gång måste vi slå ett slag för det nya loftverktyget. Från att ha varit ett funktionsdugligt verktyg som gav användaren en hel del möjligheter blir det nu ett vasst vapen för er som jobbar med mer avancerad formgivning.

Här finns det mesta du behöver veta om Alibre Design 24:
https://www.alibre.com/version24/
 

Läs hela inlägget »
Etiketter: cad alibre 3d

Sedan några dagar tillbaks har Mecsoft meddelat att de inte längre kommer erbjuda produkten Alibre CAM vilket vi alla beklagar väldigt mycket.

De kunder som idag har Alibre CAM kommer vid nästa uppdatering erbjudas Visual Mill som alternativ, den fristående produkten som Alibre CAM baserades på.

Alibre jobbar nu på att få fram en ny, integrerad, CAM-produkt med annan partner. 

Läs hela inlägget »

Från 2021 så har vi beslutat att helt lägga fokus på Alibre Design som cadsystem. Detta betyder att ZW3D inte längre aktivtk kommer säljas eller supportas hos oss. De kunder som i dagsläget har en licens kommer informeras om hur framtiden kommer se ut inom kort men ingen kommer lämnas i sticket!

Nu ser vi fram emot en ljus framtid med Alibre Design :)

Läs hela inlägget »
Etiketter: zw3d

Just nu testas Alibre Design 2019 för fullt i Texas och hos återförsäljare för att slipa bort fel och buggar innan den slutliga lanseringen i sommar.

Denna gång har utvecklarna fokuserat på snabbare hantering av modeller, mer korrekta 2D-ritningar och bättre import av andra filformat.

Vi ser naturligtvis fram emot denna lansering och hoppas användarna av Alibre Design kommer bli nöjda med nyheterna. 

Nyfiken på vad som kommer? Klicka här.

Läs hela inlägget »
Tycker du Alibre Design är för komplext för dina behov? Har du en budget som inte tillåter allt för stora investeringar?

Då kan Alibre Atom3D passa dig perfekt. En bantad version av Alibre Design, men helt kompatibel.

Testa redan idag!
Läs hela inlägget »
Etiketter: cad

Nu är ordningen återställd. Kärnan av de europeiska återförsäljarna har i dagarna haft sitt första möte och diskuterat framtiden och glädjande nog är i princip alla kvar sedan starten. Som många säkert redan vet är Emcad den första återförsäljaren, inte bara i Europa utan i hela världen och många av våra kunder har varit med sedan starten. Alibre och vi återförsäljare är naturligtvis väldigt glada för förtroendet och hoppas nu på ytterligare 15 år!

Sedan de första året  har ganska få nya återförsäljare tillkommit och förutom de som anslöts av 3D Systems (deras policy är att alla deras återförsäljare kan sälja alla deras produkter) så tror jag inte många cadprogram i världen har så trofast grupp som stått ut i med- och motgångar. Principen hos Alibre var i början att varje land skulle ha en enda återförsäljare för att undvika intern konkurrens och priskrig . Detta ändrade tyvärr 3D Systems och det har skapat lite förvirring hos vissa kunder men såvida inget annat annonseras så fortsätter det som vanligt. Emcad är återförsäljaren man väljer då det är här erfarenheten och kunskapen finns.

De ursprungliga återförsäljarna har också väldigt stort inflytande på utvecklingen och ansvarar också för bland annat översättningar i respektive land. Under tiden med 3D Systems urholkades tyvärr detta och vi återförsäljare blev mer marginaliserade, vilket inte alls passar för en programvara som Alibre Design. Rykten om framtiden gjorde också att nästan alla återförsäljare började se sig om efter komplement, då ingen vill lämna kunden i sticket och stå utan programvara.

Nu när vågen vänt är den närmsta tiden är naturligtvis väldigt viktig och Alibre jobbar stenhårt med att få fram nya versioner. En stor mängd kunder som hoppat av sina avtal på grund av osäkerhet och annat, har också återvänt och tillsammans ska vi se till att Alibre Design fortsätter vara marknadens mest lättanvända, prisvärda och trevligaste cadprogram!

PS. I nästa version blir det väldigt trevliga nyheter i plåtmodulen
 

Läs hela inlägget »

I år är det 30 år sen jag första gången kom i kontakt med professionell 3D-modellering. Det var inte första gången som 3D dök upp på hemdatorer (först var VU-3D från 1982 till Sinclair Spectrum) men nu fanns en hel programsvit för modellering, animering och rendering. Programmet hette då CAD-3D och fanns enbart till Atari ST. Det blev många timmar med både modellering, programmering och animering.

Efter några år gick programmet över till Autodesk och döptes om till 3D Studio och blev en succé som finns kvar än i dag under namnet 3DS Max. Även detta var något som jag inte kunde låta bli och det gick åt mycket tid och pengar för att traggla igenom de böcker som fanns i ämnet. 3D Studio var enormt stort i början av 90-talet då "vanlig" cad på PC fortfarande befann sig i 2D-stadiet. Först i mitten av 90-talet lanserades så Solidworks och ändrade reglerna för hur ett cadsystem skulle se ut (även om de kopierat reglerna från PTC).

30 år är en lång tid i sammanhanget och mycket har naturligtvis hänt men i princip är det samma grundprinciper som gäller. Trender har kommit och gått men i slutänden vill användaren nog ha full kontroll över sina modeller. Idag talas det mycket om molnet och serverbaserad modellering men detta gör naturligtvis att en hel del kontroll lämnas över till cadleverantören och brister det någonstans kan det ge oanade konsekvenser. För hobbybruk fungerar det naturligtvis men för skarpa projekt så vill nog de flesta, fortfarande, ha traditionella licenser med sina filer sparade lokalt och en backup på egen server.

Alibre, som nu är tillbaka på banan, började faktiskt som molnbaserad lösning men var alldeles för långt före sin tid och gick över till att bli ett "vanligt" cadsystem. Nu, 15 år senare, börjar fler konkurrenter gå över till molnet, med Oneshape och Autodesk Fusion 360 som ledstjärnor. Med detta ämnar man naturligtvis att låsa in kunden i avtal (utan avtal fungerar inte licensen) och på sikt tjäna mer pengar än vad traditionella licensmodeller gör (Autodesk har nu gått med förlust fyra år i rad). Framtiden får utvisa om affärsmodellen kommer fungera och i vilka länder det blir totalstopp.

Alibre Design säljs fortfarande som fristående licens och avtalet är frivilligt. Det har fungerat bra i alla år och vi kör på det tills kunderna säger annat :)

Läs hela inlägget »
Etiketter: alibre molnet 3d studio
Alibre Design från 2002 Alibre Design från 2002

1997 startade bolaget Alibre Inc. i Dallas och var redan från start en innovativ programvara för konstruktörer. De första versionerna kördes direkt i Internet Explorer (molnet innan det fick ett namn) men dåtidens teknik tillät inga högre hastigheter så den ansågs inte mogen och Alibre Design gjordes om till ett traditionellt, parametriskt cadsystem som kunde konkurrera med Solidworks och andra system för de användare som inte hade så höga krav eller hög budget. Delar av tekniken fick leva kvar i några år, bland annat peer-2-peer som gav möjligheter för användare att arbeta på varandras modeller direkt över nätet. Detta var revolutionerande på sin tid och något som andra system så sent som får några år sedan lanserade som en fantastisk nyhet.

Åren gick och 2012 blev Alibre Inc. så uppköpt av 3D Systems. Uppköpet fick stor uppmärksamhet och alla kunder och återförsäljare blev lovade en ljus framtid. I samband med detta gjorde 3D Systems en hel del andra uppköp och alla programvaror döptes så småningom till Geomagic. Det blev nog lite många uppköp på en gång och resurserna tog slut, i samma veva  gick satsningen på 3D-skrivare inte något vidare.

Med tiden så rann de tidigare så fagra löftena ut i sanden och Geomagic Design (som nu var det nya namnet) fick mindre och mindre uppmärksamhet från bolaget. Det framstod mer som att köpet egentligen handlade om att få in hundratusentals kundkontakter för att på så sätt kunna sälja 3D-skrivare. Åren gick och utvecklingen stagnerade nästan helt under 2016. Ingen hos 3D Systems har under den senaste tiden heller kunnat svara på vad som egentligen varit tänkt med Geomagic Design och när nästa version ska lanseras. Många har blivit frustrerade.

Nu är vi framme i maj 2017 och har fått lite klarhet i vad som hänt. Sedan september 2016 har det först diskussioner om hur 3D Systems ska göra med Geomagic Design och ganska snart samlades ett gäng tidigare Alibre-anställda och lyckades till slut köpa loss programvaran och alla rättigheter. Ett nytt bolag startades och det innebär att Alibre nu är tillbaka där många anställda också tidigare arbetat med Alibre Design. Utvecklarna vet precis hur programmet är uppbyggt och återförsäljarna får tillbaka sina ansvarsområden för respektive land. En skillnad mot tidigare är att ett sorts huvudkontor etableras i Tyskland så den europeiska marknaden har snabbare till beslut och kan styra lite mer över den dagliga verksamheten.

Framtiden ser återigen ljus ut och vi ser fram emot en stabil utvecklingskurva igen.

Alibre is back!

 

Läs hela inlägget »
Etiketter: alibre cad 3d alibre design

Nyligen tillbaka från återförsäljarträffen i Guangzhou, Kina, så har vidderna breddats ytterligare. Sverige känns inte så stort och det är något enklare att förstå varför 90% av alla konsumentprodukter i världen produceras i Kina. Infrastrukturen finns där och personalomkostnaderna är bara en bråkdel av vad de är i Europa.

I ljuset av detta är det också enklare att förstå hur en så komplex och kompetent produkt som ZW3D till stora delar utvecklas i Kina. Den största delen av de tekniska modulerna utvecklas fortfarande i Florida, USA, men programvaran sätts ihop i Kina och all teknisk support och marknadsföring sköts därifrån så på så sätt är ZW3D en kinesisk produkt. 2016 är också det första året som ZW3D gått med vinst, som en del av företaget ZWSoft som också utvecklar 2D-programvaran ZWCAD (som gått med vinst sedan starten 1999).

ZWSoft går alltså en ljus framtid till mötes och vi får nog räkna med att det i framtiden kommer fler programvaror från Kina som konkurrerar med de etablerade på marknaden. Vass teknologi och lägre priser kommer sätta nya regler och precis som Alibre Design en gång i tiden ändrade tankemönstren hos inköpare så kommer de asiatiska programvarorna göra detsamma.
 

Läs hela inlägget »