Hårdvarukrav för ZW3D
Vad ska du egentligen investera i för dator som fungerar bra och klarar minimikraven med råge? Balansgången är att inte betala för mycket men samtidigt få en tillräckligt bra dator för att köra parametrisk 3D CAD. Tänk också på att du kanske ska använda programmet till annat än bara cad, utgå alltid från det program som kräver mest. Alla rekommendationer nedan är till en dator som endast skall användas ZW3D och till detta det vanliga som officepaket, webbläsare och epostklienter.

Operativsystem
ZW3D Design stödjer Windows XP eller nyare. Det kan fungera på äldre versioner men officiellt saknas stöd.

Processor
I princip spelar det ingen roll vilken processor som används då det bara handlar om hur lång tid man vill vänta. Dock är det onödigt att investera i processor som hanterar multiprocessing (som Intel Xeon) då ZW3D i nuläget inte stödjer detta.

RAM-Minne
För att fullt nyttja datorn och ZW3D rekommenderas minst 8 GB minne. Grundregeln är - så mycket minne som möjligt. Har din dator Windows 32-bitar så räcker det med 4 GB - mer stödjs inte.

Grafikkort
Den kanske känsligaste komponenten i systemet för en fungerande cadinstallation är grafikkortet. ZW3D använder OpenGL för att hantera grafiken och det är därför viktigt med ett grafikkort som gör detsamma. De flesta 3D-kort på marknaden stödjer OpenGL och vid mer extrema behov finns också dedikerade OpenGL-kort (Quadro och FireGL). Grafikminne bör vara 1 GB eller mer. Tänk på att stora sammanställningar/komplexa modeller kräver mer från ditt grafikkort än om du endast ritar klossar med hål och radier.

Stationär dator eller bärbar
Idag spelar det ingen roll, i teorin, vilken datortyp som används men för tyngre arbete krävs ofta en stationär dator som enkelt kan byggas ut vid behov. Väljs bärbar så tänk på att helst välja hårddisk av SSD-typ då konventionella diskar ofta är ganska långsamma i den storleken. Skärmen bör vara 15" eller större, då det annars kan bli plottrigt på skärmen med små ikoner etc. Undvik också integrerade grafikkort, då dessa ofta inte har den prestanda som krävs.