Alibre Design is no more...

Sommaren 2002 hade jag precis startat upp Emcad och målet var till en början att utveckla applikationer till Solidworks. Trots viss framgång och status som "Silver Partner" så saknade jag cadbranschen. I samband med semestern så satt jag och strösurfade på usenet och läste där ett inlägg om Alibre Design, ett relativt nytt cadföretag från USA som sökte återförsäljare efter att några år endast haft direktförsäljning.

Det som var unikt med Alibre Design var priset, endast 5000 kr för en komplett solidmodellerare. Det var priser som ingen hört talas om tidigare och det påminde en hel del om när jag var med och lanserade Solidworks i Sverige - ingen trodde på programvaran då den var alldeles för billig, under 50000 kr!

Efter några månaders hårt testande så ansåg jag Alibre Design hålla måttet och blev då världens andre återförsäljare, England hade hunnit före. Redan efter några månader fick vi en solid kundbas i Sverige (flera av dessa är fortfarande avtalskunder) och Sverige blev snabbt största återförsäljaren i världen. Efter några resor fram och tillbaka till Dallas lyckades jag också övertala dem att ta fram fler språkversioner, svensk version var först ute och många kunder var tacksamma för detta då de tidigare kört AutoCAD LT på svenska och hade svårt för terminologin.

Alibre Design var först ute med mycket och också före sin tid inom många områden. Det som är hett idag, konstruera online via nätet, det fanns i Alibre Design redan i slutet av 90-talet. Jobba flera stycken på samma modell - även där var Alibre Design först och patenterade dessutom tekniken. Skapa 3D PDF direkt från programmet gick att göra flera år innan de större aktörerna tog tag i saken.

Åren gick och Alibre Design utvecklades konstant men utvecklingstakten från de första åren mattades något då flera nyckelpersoner slutade och nya kom in. Då huvudägaren också blev äldre så fanns egentligen inte så mycket annat att göra än att sälja programmet till ett större och mer resursstark företag, lotten föll på 3D Systems - världens största tillverkare av 3D Skrivare. Programvaran bytte i sambande med detta namn till Geomagic Design. Under några år så levde Alibre Design parallellt med Geomagic Design och de med AD kunde aktivera sitt serviceavtal och på så sätt flyttas över till GD. 31 maj 2016 var sista datumet som Alibre, officiellt, stöddes men vi återförsäljare kommer naturligtvis ge support till våra Alibrekunder så länge det är möjligt. Utan er hade vi inte haft så roligt i 14 år som vi ändå haft! Det är inte inte lätt att komma in på marknaden med en ny produkt, med minimala resurser och med i det närmaste total dominans av de "stora" aktörerna. Det lyckades vi med och vi hoppas nu på ytterligare 14 år med glada kunder, pengar som sparas och fräcka produktlanseringar!

/Micke
 

Etiketter: alibre geomagic

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Irena Lauterbach » Alibre CAM is no more...:  ”Hej, det var länge sedan jag hörde något från dig! Vilka nya produkter kommer du..”

  • Bengt Lindell » Alibre Atom3D är här!:  ”skulle vilja testa alibre atom men kan ej få tillgång till det går det att lösa ..”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln